Kaksi köyhää
Eino Leinosta piti kasvaa ihminen, mutta hänestä tulikin runoilija. Hän huomaa pian menettävänsä otteensa elämäänsä ja kulkevansa sen perässä kuin pässi narussa. Narun toisessa päässä on hänen luova minänsä, Virva, joka haluaisi, että heidän aikansa käytettäisiin kirjoittamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen – vielä yhden Mestariteoksen luomiseen.
Mitä tapahtuu, kun elämä ja kutsumus taistelevat siitä, kuka ohjaa? Kun luoteen kaksi puolta ovat eri mieltä siitä, mitä onni ja hyvä elämä on? Näytelmässä Eino Leino joutuu elämänsä ja kutsumuksensa väliin pohtimaan, mitä on työ ja mihin se päättyy, ja mistä alkaa ihminen? Mikä on tärkeintä ja mikä on riittävästi?
Kaksi köyhää käy läpi tästä näkökulmasta Einon elämäntarinan hänen lapsuudestaan Paltaniemellä aina Maukosen parantolaan vuonna 1922, jossa hän makaa käytyään lähellä kuolemaa. Näytelmä riuhtoo yksityisen ja yleisen välissä: Einon yksityiselämän ja sen, mitä hän itse ja toiset häneltä odottavat. Se liikkuu ajassa ja hetkestä toiseen parantolassa toipuvan Einon ajatusten ja assosiaatioiden mukana.
Kaksi köyhää on tarina kahdesta toisiaan rakastavasta ja vihaavasta elämäntaiteilijasta, joista kumpikin estää toista toteuttamasta itseään. Ongelma on, että he asuvat samassa kehossa.
Näytelmä on toteutettavissa kuudella näyttelijällä.